Снимки и видео: Флагман.бгСлед министри, депутати и партийни лидери боляровското село

...
Снимки и видео: Флагман.бгСлед министри, депутати и партийни лидери боляровското село
Коментари Харесай

Шарково посрещна омбудсмана Мая Манолова с козичка адашка, обеща им да иска по 300 лв. за овца

Снимки и видео: Флагман.бг

След министри, депутати и партийни водачи боляровското село Шарково посрещна и омбудсмана Мая Манолова, пиш Флагман.бг.

Днес тя посети обитаемото място и организира диалог с локалните, които се подвигнаха на протест поради поголовното изтребване на животните им

Десетки недоволни чакаха омбудсмана на площада в центъра, с цел да видят по какъв начин и по какъв метод публичният медиатор ще им помогне.


Десетки локални се срещнаха с омбудсмана

Първи с Мая Манолова беседва най-засегнатият животновъд в региона - Дочка Панайотова. 800 овце и кози са евтаназирани от голямото й стопанство, където през днешния ден към този момент царува гробна тишина. Точно 60 минути били нужни на ветеринарите, с цел да съсипят целия й живот, всичко построено дотук, оплака се тя.


С лозунги " В Брюксел има чума " посрещнаха омбудсмана

Животновъдите недоволстваха от това, че нито една институция не ги е уведомила за взетата мярка, а когато протестирали и затворили основния път до селото, ветеринари заобиколили и влезнали в обитаемото място по черен път, с цел да умъртвят животните.


При локалните пристигна и кметът на община Болярово Христо Христов

Стана ясно, че обещаното от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов минимално обезщетение от 190 лева не ги удовлетворява. Те упорстват щом ограниченията се извършват по европейски наставления, изплатената сума да бъде също по стандартите на Европа. Мая Манолова попита локалните какво обезщетение би било заслужено. Според хората даже сумата да стане към 240-250 лева, каквато е вероятността с спомагателните отпуснати средства, отново не е задоволителна. Най-малко 300 лева на умъртвено животно желаеха те.


Най-засегнатият животновъд в Шарково е Дочка Панайотова, тя сподели празното си стопанство на омбудсмана

На въпрос на Флагман.бг какви ограничения ще предприеме, Мая Манолова отговори:

" Ще напиша рекомендация на министъра на земеделието. Ще отида персонално на място и ще беседвам с него, с цел да си активизира служителите да дойдат тук на място и в действителност да създадат съответна оценка на всяко потърпевшо домакинство, на убитите животни, на пропуснатите изгоди. Ще упорствам да се възвърне цената на убитото животно и поминъка. В противоположен случай районът е застрашен от обезлюдяване ".


Празното стопанство на фермера Дочка Панайотова

След площада Мая Манолова се насочи към къщата на една от най-известните през последните дни жена - баба Дора, чиято фотография с козичката й разплака цяла България. Възрастната жена очакваше омбудсмана с вярата да чуе хубави вести, че стадото й ще остане живо. Това обаче най-вероятно няма да стане. Живата верига, в която участваха хора от цялата страна, съумя да спре ветеринарите да влязат в парцела й, с цел да умъртвят 160-те кози и яренца. Засега заповедта няма да бъде изпълнена, само че единствено към този момент. Очаква се до няколко дни и нейните животни да бъдат евтаназирани.


Баба Дора зарадва Мая Манолова с коза адашка

Баба Дора и Мая Манолова дружно влязоха при стадото на старата жена, където омбудсманът се срещна с адашката си.

Сред политиците през днешния ден в Шарково бе и Атанас Зафиров - член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българска социалистическа партия.







Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР